Backup Çeşitleri

Backup çeşitleri yedek alınacak (veya alınan) olan verinin sonuna konulan arşiv biti ile belirlenir. backup çeşitleri:

  1. Full Backup
  2. Incremental Backup
  3. Differential Backup
  4. System State Backup

 

Arşiv Biti: arşiv biti veri yedeklendikten sonra verinin sonuna eklenir veya kaldırılır. Arşiv biti yedeğini aldığımız veri üzerinde, en son yedek alma işleminden sonra herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığını gösterir. Eğer arşiv biti yedek alma işleminden sonra kaldırılmışsa, o verinin üzerinde değişiklik olmadığı ve en son alınan yedekle aynı dosya veya kalsörleri içerdiğini anlarız. Eğer arşiv biti verinin sonunda varsa en son alınan yedekten sonra veri üzerinde değişiklik yapıldığı anlamına gelir.

1- Full backup : Full backup ile dosya veya klasörlerin tamamının yedeği alınır.Full backup’tan sonra verinin sonuna eklenen arşiv biti kaldırılır.

2- Differential Backup : Differential backup alınabilmesi için daha önceden mutlaka full backup alınmış olması gerekir. Çünkü differential backup her zaman bir önceki full backup’ı referans alarak yedek alır. Differential backup tan sonra arşiv biti kaldırılmaz dolayısıyla yedekleme işlemi sırasında veride değişiklik olduğu anlaşılır. Örneğin bir yedekleme planında haftanın ilk günü full yedek alındığını düşünürsek ve geri kalan günlerde differential backup alındığını düşünürsek en son alınan differential backup bir önceki differential backup ları da içerir. yani en son alınan full backup’tan sonra yapılan tüm değişiklikleri yedek alır. Differential backup’ın en önemli faydası backup’ı geri dönerken görülür. Çünkü hasara uğrayan bir sistemde yedekleri geri dönmek istersek ve eğer differential backup alıyorsak; alınan en son full backup ile birlikte alınan en son differential backup’ın geri yüklenmesi verilerin kurtarılmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla son alınan differential backup’tan önceki differential backup’ları tek tek geri yüklemek zorunda kalmayacağız.

3- İncremental Backup : Differential Backup’tan farkı yedek alma işleminden sonra verinin sonundaki arşiv bitinin kaldırılmasıdır. Bunun sonucunda Incremental Backup kendisinden bir önceki (en son alınan) Incremental veya Full Backup’ı referans alarak yedekleme yapar. Fakat ilk alınacak olan incremental backup’tan önce mutlaka full backup alınmış olması gerekir. Incremental Backup ile sadece veri üzerinde yapılan değişiklikler yedek alınır. Dolayısıla differential backup gibi aynı yedekler birden fazla alınmamış olur ve yedekleme alanında tasarruf yapılmış olur. Fakat sistemde olabilecek bir hasar sonucu yedekler geri alınmak istenirse son alınan full backup ile full backup’tan sonraki tüm incremental backup’ların sırayla tek tek geri yüklenmesi gerekir. Eğer zincir bozulursa yani alınan incremental backup’lardan biri geri yüklenemzse o backuptan sonraki hiçbir incremental backup geri yüklenemez.

4- System State Backup : System State backup ile bilgisayarınızın veya sunucunuzun konfigürasyon dosyalarının yedeğini alabilirsiniz. örneğin;

Boot dosyaları (Boot.ini, NDTLDR, NTDetect.com)
Registry kayıtları
SYSVOL – Group Policy ve Logon Scripts
Active Directory NTDS.DIT (Domain Controllers)
Certificate Store

gibi dosya ve klasörlerin yedeklerini alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.